Tervetuloa Santa's Hotels blogiin

Tässä kaksikielisessä blogissa kirjoitamme matkailusta Lapissa. Santa's Hotels on suomalainen perheyritys, joka tarjoaa hotelli- ja majoituspalveluita neljällä paikkakunnalla Suomen Lapissa. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan blogiamme.

Monday, 6 March 2017

Tervetuloa tuliketun matkaan!


Revontulet ovat pohjoisen talvitaivaan öiset kruununjalokivet.

Ne saavat energiansa auringosta, josta virtaa koko ajan hiukkasia aurinkotuulen tuomana avaruuteen ja lopulta maan ilmakehään.
Ylhäältä alaspäin syöksyvät elektronit törmäävät happiatomeihin ja typpimolekyyleihin, jotka virittyvät korkeaan energiaan, jonka purkautuessa vapautuu valoa. Syntyvän valon väri riippuu virittyneen hiukkasen laadusta ja sen törmäyksestä saamasta energiasta.
Maan magneettikenttä ohjaa virittyneet hiukkaset ilmakehään magneettisia napoja ympäröivillä alueilla, joita kutsutaan revontuliovaaleiksi.Kun kirkkaana talviyönä seisot metsän laidalla ja puhaltelet huurua pakkaseen ihaillen värien loistoa ja kuuntelet revontulten mystistä huminaa, ei mielessäsi ehkä ensimmäisenä välky Ilmatieteen laitoksen selitys magneettikentistä.

Mielikuvissamme magneettinen revontulinauha antaa lisäenergiaa kantajalleen. Ihan varmasti henkiset voimasi lisääntyvät, kun ihailet öisen taivaan tulia.

Suomessa revontulia havaitaan todennäköisimmin Lapissa keskiyön aikaan. Suomen alueella revontulia näkyy eniten Kilpisjärven leveyspiirin tuntumassa, jossa revontulia voi havaita keskimäärin kolmena yönä neljästä, jos taivas on kirkas. Rovaniemen ja Luoston korkeudella Revontulia voi havaita joka toisena yönä.
Revontulet näkyvät, kun keskiyön aurinko ei enää peitä niitä loistollaan. Rovaniemen seudulla parhaiten elokuun puolivälistä aina huhtikuun loppuun asti.

Paras kellonaika revontulille on klo 21-01. Huippukohtaa eletään klo 23:30, jolloin on magneettinen keskiyö ja revontuliin liittyvät Maan magneettikentän ilmiöt ovat suurimmillaan.  Auringonpilkut säätelevät revontulten esiintymistä. Siitä johtuen vuodesta 2015 olemme eläneet keskimääräistä parempaa revontuliaikaa ja tämän ajan odotetaan kestävän vielä vuoden 2017. Lapissa revontulia tosin esiintyy joka tapauksessa tasaisimmin kaikkina vuosina.Heräät puhelimen ääneen hiukan ennen keskiyötä. Santa’s Igloos Arctic Circlen lasi-iglussa on lämmintä ja turvallista, mutta puhelin halusi tehdä revontulihälytyksen, jottet nukkuisi onnesi ohi. Taivas on punainen ja vihreä, revontulet tanssivat Rovaniemellä Napapiirin mäntyjen yllä. Mikä voisi olla mahtavampaa?

Suomen sana revontuli juontaa juurensa kansanperinteen tulikettutarinoista. Tulikettu oli myyttinen eläin, jokaisen metsästäjän salainen toivesaalis. Tuliketun kaataja tulisi rikkaaksi ja kuuluisaksi. Kalevalassa Pohjolan portit viittasivat revontuliin. Saamelaiset suhtautuivat revontuliin kunnioittavasti. Niitä ei saanut härnätä, etteivät ne tulleet alas kostamaan härnääjälle ja jähmettämään tätä patsaaksi. Siinäpä sitä sitten olisi saanut ihailla loimua liiankin rauhassa. Lapissa myös uskottiin, ettei revontulten aikana saanut viheltää, etteivät ne tule ja polta hiuksia viheltäjän päästä.

Entä jos tarinassa onkin totta toinen puoli? Jospa tulikettu lentää yläpuolellasi vain odottaen tilaisuuttaan. Nyt ei auta vihellellä, eikä härnätä. Haluathan pystyä nauttimaan huomisen lumikenkäkävelystä ja pitää kaikki hiuksetkin omalla paikallaan.

Ilmari Calamnius runoili Revontulten leikistä:
Ne leimuaa, ne loimuaa
Ne roihuaa ja lyö
Ne paistavat kuin patsahat
Ja välkkyvät kuin vyö

Ne tummuvat, ne sammuvat
Ne repeevät kuin jää-
Ne kirkastuvat kilvan taas
Ja yöhön rynnistää

Parhaimpia paikkoja ihailla revontulten loimua on Kilpisjärven Santa’s Chalets Rakka. Saariselällä Santa’s Hotel Tunturissa majoitut mukavasti ja Saariselän laaja taivas tarjoaa loistavan mahdollisuuden nähdä leiskuvat reposet. Jos haluat todellisen luksuselämyksen, jossa mukavasti ihailet taivaan tulia lämpimässä lasi-iglussa, sinun täytyy kokea Luoston Santa’s Hotel Auroran tai Rovaniemen Santa’s Igloos Arctic Circlen lasi-iglut.


Varaa heti paikkasi revontulten näytelmään osoitteesta: www.santashotels.fi

Tervetulleeksi sinut toivottaa koko Santa's Hotelsin väki.

Teksti:Kirsi Karhu

Kuvat:Jussi Perkkiö


Antti Kurola

2 comments: